ADAUGĂ

© 2021 Toate drepturile rezervate. Promovare Google

Acasă / News / Reacţiile adverse, mai dure după a doua doză de vaccin. Explicaţiile lui Emilian Imbri

Create a News listing

Reacţiile adverse, mai dure după a doua doză de vaccin. Explicaţiile lui Emilian Imbri

Postat la Feb 01, 2021

Dr. Emilian Imbri susţine că reacțiile după a doua doză de vaccin pot fi ceva „mai zgomotoase”, semn că organismul reacționează.

Reacţiile adverse la vaccinul anticovid au fost minore până acum. După a doua doză de vaccin este posibil să existe reacții ceva „mai zgomotoase”, care nu durează mai mult de o zi, dar care ar putea fi semnul că organismul, alertat de la prima doză, reacționează creând anticorpi, spune Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București. El a declarat la Digi24 că a putut constata acest lucru în rândul personalului medical din instituția pe care o conduce.

„Nu s-a întâmplat numai la noi, dar au fost cazuri mai numeroase de reacții post-rapel decât reacţiile adverse după prima doză de vaccinare. La noi, din 500 de persoane câte am vaccinat pe 27-28-29-30 decembrie, au fost trei persoane care au acuzat o ușoară durere la locul respectiv sau a doua zi, brațul dureros un pic în zona deltoidului. Acum, din practic tot 500 de oameni vaccinați cu a doua doză, 14-15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile și vizibile: febră, dureri musculare – dar dureri musculare, ca și cum ar zice omul „parcă eram bătut cu maiul”- , tuse, rinoree. Au fost o zi aceste manifestări, o zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome. N-a fost nimic mai grav. Dar este de remarcat faptul, iar eu bănuiesc că este firesc, este reacția organismului, care de data asta reacționează, creând anticorpi”, a explicat Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București.

Alte ArticoleA şaptea tranşă de vaccin Pfizer, 163.800 de doze, ajunge ...Pacienţi evacuaţi la Spitalul „Sfântul Pantelimon” ...Carmen Dorobăt, avertisment îngrijorător: „Noua tulpină ...

Bilanț vaccinare 31 ianuarie. Peste 19.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Ce fel de reacții adverse au avut

El a spus că va face în spital și o testare de anticorpi pentru a compara rezultatele imunizării între persoanele care n-au avut reacţiile adverse și cele care au avut. „Suntem curioși și vom face o testare pe persoane care n-au avut, după a doua vaccinare, decât o ușoară astenie, să vedem care este nivelul de anticorpi după cele zece zile de la rapel, și să facem și la persoanele care au avut o formă mai zgomotoasă, să vedem dacă există și vreo diferență de nivel de anticorpi”, a spus Emilian Imbri.

El a precizat că a avut în rândul personalului său medical 7-8 persoane care erau infectate în momentul în care și-au făcut prima doză de vaccin, dar care nu știau că sunt infectate. „N-au știut și au dezvoltat boala la câteva zile, s-au pozitivat, a se vedea cazul dnei profesor Dorobăț, cel mai cunoscut în toată România, că la două zile după ce a făcut vaccinul, dumneaei s-a pozitivat și a făcut boala. În cazul lor, vaccinarea trebuie reluată, cu prima doză și rapel, cam la o lună după ce se vindecă”, a precizat Emilian Imbri.

Aproape 2000 de reacţii adverse de la începutul campaniei

– Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 691.415, la un număr de 585.218 persoane din care: – 479.021 persoane vaccinate cu 1 doză; –  106.197 persoane vaccinate cu 2 doze.
– Număr total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 77 reacţii comune şi minore, din care: – 9 reacţii de tip local; – 68 reacţii generale.
– Număr total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 1.814 reacţii comune şi minore, din care:  – 456 reacţii de tip local cu durere la locul injectării; – 1.358 reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
Nouă reacţii adverse sunt în curs de investigare.